Een standaard model of liever een maatwerk blokhut?

In de aanschaf van een tuinhuis / blokhut kunt u kiezen voor een standaard model, of u kunt een gebouw op maat laten maken. Aan beide methoden zitten voor- en nadelen. Standaard modellen zijn exemplaren waarvan het model van tevoren al vaststaat. Ze zijn verkrijgbaar in zogenaamde bouwpakketten, waarbij u de losse onderdelen alleen nog maar in elkaar hoeft (laten) zetten. Het voordeel hiervan is dat het een gemakkelijke en budgetvriendelijke optie is om een huisje aan te schaffen en neer te zetten. Daarnaast kunnen deze meestal uit voorraad en dus snel geleverd worden

Als u echter een tuin of buitenruimte met niet-gangbare afmetingen heeft, of wanneer u specifieke wensen heeft, is een standaard model wellicht niet uw beste keuze. U kunt er in dat geval voor kiezen om iets op maat te laten maken. U kunt dan zelf beslissingen maken over afmetingen, materiaalkeuze en ontwerp. Met onze 3D configurator kunt u zelf aan de slag of we doen dit graag samen met u in onze showroom.

Een uitstekende optie wanneer u vastomlijnde ideeën heeft over het design en graag een uniek gebouw wilt neerzetten. Het nadeel van een gebouw op maat laten maken is de prijs. Omdat het maatwerk betreft ligt de prijs simpelweg een stukje hoger dan bij de standaardmodellen. Maar wees gerust, bij Blokhutspecialist.nl hanteren wij ook voor maatwerk zeer scherpe tarieven.

 Unieke blokhut op maat


De fundering is het halve werk

Een goede fundering is een van de belangrijkste zaken om te regelen wanneer u aan de slag gaat. Zonder fundering loopt u namelijk het risico dat het gebouw gaat verzakken, waardoor ook de deur en de ramen niet meer goed openen en sluiten.

U kunt een fundering maken van beton of tegels. De ondergrond moet daarbij zo'n 20 tot 25 centimeter worden afgegraven. Vervolgens dient u ophoogzand te plaatsen wat aangetrild wordt, zodat er geen nazakking ontstaat. Hierna kunt u een betonnen vloer storten, of een vloer leggen van betontegels.

fundering tuinhuis

Daarop kan het gebouw vervolgens geplaatst worden. Mocht u dit werk uit handen willen geven, dan kunt u de werkzaamheden laten ook door ons laten uitvoeren of bijvoorbeeld door een hovenier. Let u bij het leggen van de fundering ook nog op de volgende zaken:

  • Zorg dat de dakmaat groter is dan de maat van de fundering
  • Leg uw fundering waterpas, haaks, stabiel en vlak
  • Als u elektra en/of water wilt, leg de leidingen en kabels dan voordat u de fundering plaatst, anders kunt u er niet meer bij
  • Maak de fundering iets kleiner dan de funderingsmaat van de hut. Op die manier loopt bij regen het water vanaf de wanden niet op de fundering, waardoor het water niet in de blokhut zal lopen

 

Welke houtdikte kiest u?

houtstapelbouw

De houtdikte is erg belangrijk bij het samenstellen van uw gebouw. De dikte van het hout heeft invloed op allerlei factoren. De meest voor de hand liggende factor is natuurlijk de stevigheid van de constructie. Hoe dikker het hout, des te steviger het eindresultaat.

Daarnaast vereisen sommige zwaardere dakbedekkingen (zoals betondakpannen) extra dik hout. Isolatie speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van de houtdikte. Logischerwijs geldt: hoe dikker het hout, hoe beter geïsoleerd het gebouw. Bedenk hierbij wel hoeveel isolatie u nodig heeft. Dat hangt af van de bestemming van de blokhut.

Als u het gebouw voornamelijk als opslagplaats gaat gebruiken, is goede isolatie niet noodzakelijk, maar wanneer u de hut bijvoorbeeld als kantoor aan huis of gastenverblijf wilt inrichten, kunt u beter voor een grotere houtdikte en betere isolatie kiezen.

Tot slot zorgt een grotere houtdikte voor meer duurzaamheid. De dikte van de wanden kan vaak zelf bepaald worden, maar standaard kunt u drie diktes onderscheiden: 28 mm, 45 mm en 68 mm (grootste duurzaamheid).

 

Met of zonder overkapping?

blokhut met overkapping

Lekker loungen in de avondzon, of droog kunnen zitten tijdens een typisch Nederlands buitje. Een overkapping kan een mooie en nuttige toevoeging zijn aan uw blokhut of tuinhuis. Een blokhut met overkapping heeft meerdere functies. Zo kan het een plek zijn waar u wat tuingereedschap en tuinmeubilair beschut kunt stallen, maar u kunt met een overkapping ook een veranda creëren.

De overkapping van uw hut kan een plek zijn waar u enkele tuinstoelen en een tafel kunt plaatsen (of ander tuinmeubilair naar uw keuze) om beschut te kunnen zitten. In de schaduw op een hete zomerdag en droog, maar koel tijdens de onweersbui die meestal op dat soort dagen volgt.

Een overkapping neemt echter behoorlijk wat ruimte in beslag. Het is daarom aan te raden om goed naar de grootte van uw tuin te kijken en naar de ruimte die u om de constructie heen heeft. En ook bij de plaatsing van het gebouw is het belangrijk om rekening te houden met een eventuele overkapping. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de richting van de zon en het uitzicht dat u vanaf de overkapping heeft.

 

Welke dakbedekking kiest u?

dakbedekking-blokhut

Er zijn diverse soorten daken en dakbedekking te kiezen. Uw keuze is natuurlijk afhankelijk van uw eigen smaak en stijl, maar budget, duurzaamheid en praktische overwegingen spelen ook een belangrijke rol. Daarnaast kunt u niet elk type dag met elke soort dakbedekking combineren.

 

Een plat dak

Een plat dak is een veel gekozen optie omdat het simpel en betaalbaar is. Een plat dak is meestal niet helemaal plat, maar heeft een helling van zo'n 2% naar achteren, zodat regenwater van het dak kan lopen. Voor een plat dak heeft u keuze uit diverse materialen om het dak waterdicht te maken. Denk hierbij aan materialen als rubberfolie, dakleer, of aluminiumfolie.

 

Een schuin dak

Een schuin dak is ook een populaire optie, vooral omdat het esthetisch aantrekkelijk is. De soorten schuine daken waar u uit kunt kiezen zijn het traditionele zadeldak, een piramidedak, of puntdak, een rond dak, of een dak dat schuin afloopt naar één kant, ook wel een lessenaarsdak genoemd.

De meeste schuine daken hebben dakgoten nodig om het regenwater af te voeren. Voor de meeste schuine daken zijn dakshingles de beste en meest betaalbare optie. Daarnaast kunt u ook nog kiezen voor dakpannen of betonpannen. Let erop dat u minder opties heeft als u een rond dak kiest.

 soorten dakbedekking tuinhuis en blokhut


Het formaat en model van de constructie

Een van de belangrijkste - en waarschijnlijk eerste - zaken die u uitzoekt is het formaat en het model van uw gebouw. Immers, u heeft waarschijnlijk een of meerdere specifieke functies in gedachten.

Vraag uzelf af hoeveel ruimte het gebouw maximaal in beslag mag nemen en of u met die ruimte alles kunt doen wat u voor ogen had. Een hut van 3x2 meter is bijvoorbeeld groot genoeg om een grasmaaier en wat gereedschap te bewaren, maar als u er een overkapping bij wilt waar u met vier stoelen en een tafel onder past, dan moet de ruimte minstens 4x4 zijn. Bepaal dus hoeveel ruimte u nodig heeft en sla vervolgens aan het rekenen. Uiteraard kunnen wij dit ook samen met u berekenen.

 blokhut bouwpakket

Naast het formaat is het model van de constructie ook belangrijk. Niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook praktisch gezien. Blokhutten zijn beschikbaar in veel verschillende vormen, dus u kunt er alle kanten mee op. Van een gewone vierkante of rechthoekige vorm, tot een vijfhoekig exemplaar of misschien zelfs een rond gebouw. Als u beperkte ruimte heeft, of het gebouw op een lastige plek wilt plaatsen, dan kunt u ook opteren voor een hoekblokhut, om zo efficiënt ruimte te besparen. Er zijn erg veel mogelijkheden, laat u dus goed voorlichten voordat u een keuze maakt.

 

Hoe kunt u het materiaal behandelen?

impregeneren van je tuinhuis

Uw huisje wordt meestal onbehandeld geleverd, dus om het hout te beschermen zult u het moeten schilderen of impregneren. Dit zorgt voor een langere levensduur. Als u gaat impregneren, betekent dit dat u een basis legt voor het blank aflakken van het hout.

Een nadeel van impregneren is dat het houtwerk vaak nog flink zal krimpen na levering, omdat het hout vaak nog vochtig is. Het behandelen van het hout met grondverf en een aflaklaag is daarom meestal een beter idee. U kunt het hout in dit geval met een spuitlaag grondverf laten behandelen in de fabriek, maar houdt er rekening mee dat het gebouw dan een langere levertijd heeft.

Wilt u het zelf doen, zorg dan dat u een plek heeft waar het hout horizontaal kan drogen, bijvoorbeeld op schragen. En laat het hout altijd op een schaduwrijke plek drogen. Aflakken doet u bijvoorkeur direct na het plaatsen van het gebouw, met extra aandacht voor de groeven. Zo voorkomt u dat er bij eventuele krimp stukjes hout met alleen grondverf zichtbaar worden. Zorg er tenslotte voor dat u ongeveer dezelfde kleur grondverf als aflak gebruikt en verf altijd twee lagen aflak.

Meer lezen over de afwerking van uw blokhut of tuinhuis? Klik hier...

Heeft u geen tijd of zin om zelf uw gebouw te verven, bestel dan een exemplaar dat geverfd of geïmpregneerd wordt geleverd.


Wel of geen vergunning nodig om een tuinhuis of blokhut te plaatsen?

Als u een blokhut in uw tuin wilt gaan plaatsen, is een van de belangrijkste zaken om uit te zoeken de vraag of u wel of geen vergunning nodig heeft om het gebouw te bouwen. Zonder vergunning in een situatie waar dat wel vereist is, kunt u namelijk geconfronteerd worden met flinke boetes.

Zoek dit dus goed uit voordat u aan de slag gaat. De regels omtrent vergunningen verschillen per gemeente. Vraag daarom altijd in uw eigen gemeente na of u een vergunning nodig heeft voor de bouw. Dit kunt u onderzoeken op de website van uw gemeente, of door telefonisch contact op te nemen.

Vergunningsplicht is in de meeste gevallen afhankelijk van de grootte en de hoogte van het gebouw dat u wil gaan bouwen. Mocht u dus geen vergunning willen aanvragen, dan kan het nog wel eens lonen om de afmetingen van het gebouw aan te passen. Maar nogmaals, controleer de regels hieromtrent altijd binnen uw eigen gemeente.

 vergunning voor blokhut

 Wilt u zien hoe u zelf een Blokhut in elkaar zet? Bekijk dan onze handige video's....