Dit is het verschil tussen een tuinhuis en een blokhut

Beide zijn een benaming voor een houten bouwwerk in de tuin. Het grote verschil tussen een tuinhuis en blokhut zit hem in de constructie. Maar wat definieert dan precies de blokhut? Dat zit hem in de masieve houten wandplanken (balken) die op elkaar gestapeld zijn en waarbij de hoeken in elkaar vallen door uitsparingen. Blokhutten zijn, stevig, robuust, stoer en sfeervol door de dikke wandbalken.

Tuinhuisjes zijn eleganter van opzet. De hoeken steken niet uit. Een tuinhuisje heeft een strakke hoekafwerking of staanders op de hoeken. Tuinhuizen zijn verkrijgbaar in vele vormen, kleuren en maten. Er zijn standaard tuinhuizen en op maat gemaakte houten tuinhuizen te koop. Op die manier is er een tuinhuis of blokhut voor iedere tuin beschikbaar.

Bekijk hier alle Tuinhuizen of Blokhutten.

Functies van een blokhut in je tuin

Nu je volwassen bent denk je misschien met weemoed terug aan die tijd. Om die weer een beetje te herleven, overweeg dan om een blokhut in je tuin te zetten. Beeld jezelf eens in: een sfeervolle blokhut, met veel knusse decoraties en een heerlijk zitje. Een heerlijke plek om af en toe even een momentje voor jezelf te pakken. Lekker te ontspannen met een boek of uw favoriete muziekje. Onze blokhutten op maat worden ook steeds vaker als gastenverblijf in gebruik genomen. Zorg er dan wel voor dat het bouwwerk goed is geïsoleerd. 

Onder de overkapping plaats je een grote tuinset, waar je op zondagmiddag of tijdens zomeravonden met je vrienden geniet van een hapje en een drankje. En dan denk je terug aan vroeger, aan die hut in het bos. En die picknicks die je daar had met je vrienden. 

Een blokhut is natuurlijk ook voor andere doeleinden te gebruiken. Als je een druk huishouden hebt en je wilt soms vanuit huis werken, dan kun je je blokhut inrichten als tuinkantoor. Of als een prachtige plek om workshops in te houden, het wordt je winkeltje, waar je de mooie creaties verkoopt die je in de werkruimte in je huis hebt gemaakt. Hou je van schilderen, beeldhouwen of boetseren? Dan maak je er jouw atelier van. 

Behalve als hobbyruimte kan je jouw blokhut ook gebruiken als extra bergruimte. Er zijn vele mogelijkheden voor toepassingen van blokhutten en tuinhuizen. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt?

Prachtige blokhut met zadeldak en veel lichtinval

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een blokhut of tuinhuis?

Vraag allereerst na bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor je bouwplannen. Daarbij is het belangrijk om te kunnen vertellen wat de afmetingen van je tuinhuis zullen zijn, waar je hem plaatst en waar je hem voor gaat gebruiken. Wil je er bijvoorbeeld een winkeltje of B&B van maken, dan heb je een vergunning nodig. Plan goed wanneer je begint!

In de winter is je tuin in rust en is er nog geen uitbundige groei van je planten en bomen. Dat maakt het makkelijker om te kiezen waar je het huisje wilt hebben en deze kan vlotter geplaatst worden. Wanneer het mooie weer aanbreekt, is je tuinhuisje / blokhut gebruiksklaar en kun je er meteen van gaan genieten! 

Voordat je gaat bouwen, moet de fundering pico bello in orde zijn: aangestampte zandgrond met tegels, een betonnen fundering waterpas gelegd of kies voor onze schroeffundering.

Wat heel belangrijk is om op te letten is de kwaliteit van het hout. Meestal worden tuinhuisjes gemaakt van vurenhout en douglas. Vuren is relatief goedkoop, maar kan minder goed tegen vocht dan douglas. Douglashout is beter van kwaliteit en daardoor ook hoger in prijs. Als hout niet goed gedroogd is, kan het krom gaan trekken. Het is dus belangrijk om gedroogd hout te kiezen. Vaak zijn de tuinhuisjes echter gemaakt van voorbehandeld, geverfd of keteldruk geïmpregneerd hout. Dat betekent dat het is behandeld met een druk impregnant, die vochtafstotend is en beter tegen temperatuurschommelingen kan. Geïmpregneerd hout zal minder snel aangetast worden door rot en schimmel. Je hoeft het niet meer te beitsen en je kunt het in iedere gewenste kleur overschilderen. 

Check ook de kwaliteit van de deuren en ramen. Kies altijd voor gelamineerd hout. Ze moeten makkelijk open gaan en goed (aan)sluiten. Ventilatie is nodig in een tuinhuis, door het vochtgehalte. Je wilt geen muffe luchtjes in jouw heerlijke ruimte. Bovendien zou vocht schimmel kunnen veroorzaken in opgeslagen spullen.

Hulp nodig bij het maken van je keuze tussen een blokhut en een tuinhuis? Bekijk dan ons keuzehulp artikel Blokhut of Tuinhuis

Type daken geschikt voor blokhutten of tuinhuisjes

Tuinhuizen en blokhutten met platte daken hebben minder keuze in dakbedekking dan daken met een schuine zijde. Voorbeelden van daken met een schuine zijde zijn o.a.: blokhutten met een zadeldak, Blokhutten met schilddak of Blokhutten het mansardedak. Welk type dak je voor je blokhut of tuinhuis kiest, is afhankelijk van je budget. Meestal worden bitumen dakshingles of metalen dakpanplaten gebruikt bij schuine daken. De dakpanplaten zijn duurzamer en geven een luxere uitstraling. Als je een tuinhuisje hebt met een plat dak, dan adviseren wij EPDM. Hier kun je eventueel ook een sedum op laten groeien om zo een prachtig groen dak te creëren.


Mag je wonen in een blokhut of tuinhuis?

Als je in een blokhut wil gaan wonen, heb je voorzieningen nodig. Bijvoorbeeld een septic tank. Daarvoor moet je een vergunning aanvragen bij het Waterschap. Die kunnen een verontreinigingsheffing in rekening brengen en de gemeente een rioolheffing. Het is een optie om er een chemisch toilet in plaatsen. Naast riolering en water dient er natuurlijk elektriciteit (zonnepanelen) en eventueel internet aangelegd te worden. Het is belangrijk dat de houten blokhut goed geïsoleerd dient te worden, zodat het in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te warm. Bedenk dus voordat je gaat bouwen goed waar je de blokhut of het tuinhuisje voor wilt gaan gebruiken, zodat je bij de gemeente om toestemming kan vragen voor je eraan begint. De gemeente kun je duidelijkheid verschaffen over de noodzaak van een woonvergunning. Maar wees gewaarschuwd: vaak mogen deze houten woningen niet permanent bewoond worden.

Ben je op zoek naar een Blokhut of Tuinhuis om (recreatief) in te wonen? Bekijk dan het aanbod blokhut cottages, recreatie woningen en chalets van de Blokhutspecialist