Uw tuinhuis schilderen? Er komt een moment dat het niet meer uitgesteld kan worden. Na een lange winter loopt u door uw tuin. En die ligt er nu niet op zijn mooist bij. Overal begint het onkruid op te komen. Het gras is veel te lang en de verf bladdert van uw - ooit zo mooie - tuinhuis. Nu is het tijd om er iets aan te gaan doen.
Geen paniek, met dit stappenplan is het schilderen van uw tuinhuis een eitje.
Een goede voorbereiding is het halve werk
U wilt natuurlijk niet dat uw mooie terras of planten onder de verf komen. Zorg daarom dat u alles afdekt met folie, oude kranten of stucloop om zo uw tegels en planten te beschermen. Daarnaast is het van belang om alle scharnieren, sloten en deurknoppen te verwijderen of af te dekken met schilderstape.
Tuinhuis impregneren
Impregneren zorgt ervoor dat uw tuinhuis een langere levensduur krijgt. Het is geen vervanging voor een verflaag of beits, maar vormt een extra bescherming tegen weer en wind. Bij keteldruk geimpregneerde bouwwerken is het niet persé nodig om het hout nog een keer te behandelen, maar om het nog een extra bescherming te geven adviseren we dit wel om te behandelen met een beits. De geimpregneerde bouwwerken kunnen meer vochtdoorslag geven dan geverfd hout. Ook krijgt schimmelvorming minder kans op geïmpregneerd hout. Koopt u een nieuw tuinhuis? Dan is er een optie om het bouwwerk te laten impregneren. Geïmpregneerd hout kan qua kleur anders of donkerder uitvallen wanneer u het daarna behandeld met bijvoorbeeld olie of beits.
Tuinhuis verven of beitsen?
Met beitsen met een transparante beits op kleur blijft de houtstructuur beter intact. Bij schilderen met een dekkende beits krijgt het tuinhuis een hele andere uitstraling. Kies vooraf wat u wilt gaan doen en zorg dat u voldoende verf of beits op voorraad heeft. Het beste is om uw tuinhuis zo snel mogelijk na de plaatsing te verven / beitsen om zo verwering tegen te gaan. Uw tuinhuis schilderen zorgt ervoor dat uw tuin een hele andere uitstraling krijgt. Goed dekkende verf zorgt ervoor dat uw tuinhuis er direct weer netjes uitziet.
(Half dekkend) beitsen of impregneren is mogelijk in verschillende kleuren, zonder de houtstructuur te verliezen. Het hout blijft met andere woorden beter zichtbaar. Wat u kiest maakt voor het tuinhuis niet uit. Het is puur een kwestie van smaak.
Een combinatie van verven met een dekkende beits zorgt ervoor dat uw tuinhuis de best mogelijke bescherming geniet. Daarnaast is het van belang dat de beschermingslaag damp-open en flexibel is. Het vocht is daardoor in staat om te verdampen en dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de verflaag door de zon.
Hier ontdekt u welke dekkende laag verf of beits voor uw tuinhuisje het beste is.
Een laatste voordeel van beitsen is dat u niet per se grondverf nodig heeft en dus sneller klaar bent. Beits trekt in de houtvezels en zorgt voor de bescherming tegen verwering. Bij schilderen moet je eerst grondverf gebruiken voor betere hechting en bescherming tegen verwering.
Voorbereidende stappen tuinhuis schilderen
Wanneer uw tuinhuis al een keer geschilderd is geweest dan is het noodzakelijk om de oude verflaag op te schuren voordat u opnieuw gaat behandelen. Wilt u van dekkend naar een transparante afwerking? Het hout moet kaal zijn als u bijvoorbeeld van dekkens naar transparant gaat. Wanneer u dit niet doet, dan blijven oude verfresten zichtbaar en dat wilt u natuurlijk niet. Voor het verwijderen van de oude verflaag heeft u de volgende middelen nodig:
- Een verfbrander of hittepistool
- Een schuurmachine en/of grof schuurpapier
- Verfkrabber
- Kwasten (blokkwast) en vachtrollers
- Schilderstape
- Trap
- Werkhandschoenen
- Mondkapje
- Veiligheidsbril
- Ontvetter zoals ammonia of thinner
- Dekkende beits, verf of olie
- Eventueel afbijtmiddel
Mocht het niet lukken met de verfkrabber dan is afbijtmiddel een optie. Afbijtmiddel zorgt dat de verflaag los komt van het hout waardoor deze makkelijk af te krabben is. Zorg bij gebruik hiervan zeker voor de bovenstaande veiligheidsmiddelen.
Schoonmaken van het tuinhuis
Het is belangrijk dat het hele houten tuinhuis goed stofvrij en schoongemaakt wordt voor u begint met schilderen. Zorg ervoor dat er geen zand, stof of andere viezigheid op het hout van het tuinhuis zit. Verwijder dit met een zachte bezem of stoffer. Gebruik vervolgens lauwwarm water om het hele tuinhuis van top tot teen schoon te soppen. Daarna uiteraard goed laten drogen voordat u verder gaat met het tuinhuis verven.
Ontvet het hout van uw tuinhuis, daarna pas schuren!
Gaat u eerst schuren en dan ontvetten? Dan verspreidt u het vet juist verder over het hout. Zo wordt ontvetten lastiger. Voor een goede hechting van verf, de beits of primer moet u eerst het hout ontvetten. Ontvetten kan door bijvoorbeeld een beetje ammonia of St. Marc toe te voegen aan een emmer water en met een doek of spons het hout af te nemen. Doe dit niet met gewoon afwasmiddel. Gebruik hiervoor ook bovengenoemde veiligheidsmaatregelen, want het is niet fijn om dit in uw ogen of luchtwegen te krijgen.
Houtrot in tuinhuis herkennen en repareren
Beginnend houtrot is vaak te vinden bij kozijnen en op plekken bij de grond, waar het optrekkende vuil omhoog gaat en waar opspattend water het hout raakt. De enige oplossing is om houtrot te repareren. Er overheen schilderen is helaas geen goede oplossing.
Om houtrot te repareren is het noodzakelijk om het eerst op te sporen. Houtrot komt het vaakst voor aan de onderkant van een deur, kozijn van een raam. Druk met uw vinger zacht op de plek waar u verwacht dat dit hout rot is. Is de plek makkelijk in te duwen? Dan is het houtrot! Ook als er kleine zichtbare barstjes te zien zijn dan is het mogelijk dat dit beginnend houtrot is.
Met een priem, houtrotstop en houtvuller pakt u rotte plekken in het hout aan.
- Verwijder met de priem (of verfschraper) het rotte hout
- Schuur vervolgens met schuurpapier de plek waar houtrot zit verder schoon
- Breng houtrotstop aan met een kwastje
- Laat de houtrotstop minimaal 1 dag drogen
- Breng een houtrotvuller aan en strijk dit vlak met een spatel
- Wanneer de vuller is opgedroogd kunt u het egaal schuren met fijn schuurpapier en is het houtrot zo goed als verdwenen
Tuinhuis verven
Het echte werk kan nu beginnen. Als u het tuinhuis gaat verven of beitsen is het belangrijk dit niet in de volle zon te doen. Dat is voor uzelf niet prettig. Maar ook kan de zon ervoor zorgen dat er blaasjes of bubbels ontstaan. Die blaasjes ontstaan namelijk wanneer de ondergrond te warm is.
TIP: Gaat u een nieuw tuinhuis schilderen? Verf de planken dan voordat u ze gaat monteren. Zo kunt u overal goed bij en is de plank optimaal beschermt tegen water en vocht.
Met een vachtroller kunt u de grote stukken schilderen, gebruik bij hoekjes liever een kwast. Bij de meeste dekkende verf kunt u na 12 uren drogen de volgende laag aanbrengen. Begin altijd bij het hoogste punt en werk dan langzaam naar beneden. Werk altijd in de richting van de houtnerf voor een mooi resultaat. Haal de schilderstape direct weg als u klaar bent. Zo voorkomt u dat de verf meegetrokken wordt en de boel beschadigd.
Misschien is uw blokhut of tuinhuis aan vervanging toe. Wanneer het hout erg rot is of u simpelweg toe bent aan iets nieuws vind u bij Blokhutspecialist in Zevenaar of Capella aan den IJssel een ruim assortiment prachtige houten tuinhuizen en blokhutten. U kunt bij ons kiezen voor een standaard model, maar ook een tuinhuis helemaal naar eigen wens samen laten stellen met onze maatwerk opties.