De functionaliteit van de blokhut

Een van de nieuwe trends op het gebied van blokhutten is de groeiende diversiteit aan functies. Wat voor wensen u ook hebt, een blokhut is geschikt voor elke tuin. Waar een blokhut eerst vooral gebruikt werd als opslagruimte, biedt een blokhut nu eindeloze mogelijkeden. De veelzijdigheid en voordelen van blokhutten, tuinhuizen en tuinkantoren worden steeds zichtbaarder. Zo kan een blokhut, tuinkantoor of tuinhuisje bijvoorbeeld dienen als:

 • Kweekkamer voor groenten en planten;
 • Speelhuis voor de kinderen;
 • Mantelzorgwoning;
 • Tuinkantoor of werkruimte;
 • Studie- of schrijfkamer;
 • Sauna of spa;
 • Hobbyruimte of kluskamer;
 • Nagel- of schoonheidssalon;
 • Sport- of yogaruimte;
 • Mancave en/of barretje;
 • Atelier of workshopruimte;
 • Opslagruimte voor tuinmeubelen, gereedschap etc;
 • Extra ruimte naast een garage;
 • Gastenverblijf of vakantieverhuur;
 • Tuinkamer (eetkamer of woonkamer);
 • Oefenruimte voor muzikanten.

Om aan al deze wensen te voldoen zijn er verschillende tuinhuizen verkrijgbaar. Tuinhuizen met diverse afmetingen, duurzame materialen, kamerindelingen, verschillende type daken, met of zonder veranda of overkappingen etc. Een tuinhuis kopen in de vorm van kant-en-klaar op maat gezaagd bouwpakket, is de eenvoudigste, snelste en goedkoopste oplossing voor realisatie.


Dikkere wanden voor betere isolatie

Afhankelijk van de functie van de blokhut zijn er diverse diktes voor de wanden beschikbaar. Dikkere wanden zorgen ervoor dat een tuinhuisje duurzamer en stabieler is dan één met dunne wanden. Dikkere wanden worden aanbevolen wanneer een blokhut of tuinhuisje als gastenverblijf, woonruimte, of werkplek wordt gebruikt. Dikkere wanden bieden u het voordeel dat het gebouw goed geïsoleerd wordt. Wordt het gebouw alleen in de zomer gebruikt om te genieten van het buitenleven of als opslag voor bijvoorbeeld tuinmeubelen, dan zijn dunnere wanden prima.

Dak-en-of-vloer-isolatie-tuinhuizen-blokhutten-blokhutspecialist.          Wandisolatie-voor-tuinhuizen-en-blokhutten-blokhutspecialist.     

Laat uw tuinhuis isoleren

Naast het gebruik van duurzame materialen is het isoleren van een tuinhuis ook een nieuwe trend. Een tuinhuis kopen doet men vandaag de dag niet meer alleen voor opslag van gereedschap en tuinmeubelen. Een tuinhuis wordt steeds meer een functionele ruimte.

Naast dikkere wanden voor meer isolatie, zijn er nog een tal van mogelijkheden om uw tuinhuis beter te laten isoleren. De populairste soorten isolatie voor een tuinhuis zijn: vloer-, dak- en wandisolatie.

Isolatie houdt de kou buiten en de warmte binnen, wat zorgt voor energiebesparing. U hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur te bereiken. Isolatie voorkomt condensvorming. En u wordt behoedt voor lelijke vlekken en schimmelvorming. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw blokhut en het buitenleven is isolatie dus erg belangrijk. Vergeet ook niet ventilatieroosters te plaatsen voor de aan- en afvoer van frisse lucht.

Meer weten over het isoleren van een blokhut? Bekijk dan ons artikel 'Hoe isoleer je een blokhut'


Verschil tussen blokhut en tuinhuis

Wat is het verschil tussen een blokhut en een tuinhuis? In veel opzichten zijn ze hetzelfde. Het verschil zit in de constructie. Een blokhut wordt gebouwd met een houtstapelbouwsysteem. Een blokhut wordt daarom altijd gebouwd in een vierkante of rechthoekige vorm met karakteristieke overlappende hoekverbindingen. Deze constructie is vaak wat duurzamer dan een tuinhuis. Verschillende tuinhuizen worden gebouwd met verschillende bouwsystemen. Een tuinhuisje kan daarom in andere vormen worden gebouwd- vijfhoekig, zeshoekig en zelfs achthoekig. Dit geeft meer vrijheid in het ontwerp.


Bouw uw zelfvoorzienend tuinhuis

Duurzaam bouwen wordt steeds populairder. Nieuwe trends zijn o.a. net-nul. Net-nul zijn gebouwen die evenveel energie produceren als dat ze verbruiken. Dit wordt bereikt door zonnepanelen en energie-efficiënte technologieën te combineren. Het resultaat is een volledig zelfvoorzienend tuinhuisje.


Zonnepanelen op het dak van je tuinhuis

Zonnepanelen zijn één van de meest kostenefficiënte hernieuwbare energiebronnen. Ze zijn makkelijk te installeren op het dak, vereisen nauwelijks onderhoud en gaan zo’n 20 tot 30 jaar mee. Een slimme investering die zich terugbetaald op de lange termijn. Maak een volledig zelfvoorzienend tuinhuis door een batterij, ook wel thuisaccu genoemd, te installeren. De batterij slaat de teveel geproduceerde energie op waardoor je ook op slechte dagen genoeg energie hebt. Met een zelfvoorzienend tuinhuisje heeft u geen extra kosten van netstroom en kun je zorgeloos genieten van het buitenleven. Bovendien zijn zonnepanelen milieuvriendelijk en dragen ze bij aan de levenskwaliteit in de wereld.

Blokhut-met-zonnepanelen-showroom-blokhutspecialist.


Geverfd tuinhuis in de kleur naar wens

Verschillende tuinhuizen worden over het algemeen geleverd in de natuurlijke kleur van bijvoorbeeld vurenhout of het populaire Douglashout. Gaat u een tuinhuis kopen, dan kunt u hem zelf schilderen of ervoor kiezen om hem in de fabriek al te laten schilderen. Nieuwe trends die worden gezien zijn onder andere:

 • Scandinavische kleuren

Al jaren populair voor interieur binnen en wordt steeds meer doorgetrokken naar het buitenleven in de tuin. Denk hierbij aan kleurencombinaties als rood, wit met een accent van blauw. De Woodpro blokhut platdak 25133 is een voorbeeld van blokhut in de Scandinavische kleuren.

 • Groentinten

Een groen tuinhuisje maakt een connectie met de natuur en vloeit heel natuurlijk over in de rest van de tuin. Groentinten met een vleugje grijs doen het erg goed, het is zowel modern als natuurlijk. De Flexwood blokhut zadeldak Paasloo is een prima voorbeeld als je op zoek bent naar een ruime blokhut met een groene kleur.

 • Zwart-, wit- en grijstinten

Dit wordt vaak gezien wanneer een tuinhuisje bij het exterieur van een woning wordt getrokken, om zo één geheel te vormen. Het tuinhuis modern + luifel Prima PR35 Lugarde is een schitterend voorbeeld van hoe wit goed combineerd met grijs.

 • Natuurlijke kleuren

Hout extra geaccentueerd door een mooie beits of net even lichter, donkerder of warmer. Een (semi) transparante beits klaart de klus en beschermd tegelijkertijd. Een perfect voorbeeld van een tuinhuis met de natuurlijke kleuren van Douglashout is het tuinhuis Flexwood platdak type Eese

 • Blauwtinten

Blauwtinten vallen ook onder natuurlijke kleuren en kunnen prachtig uitkomen in een tuin. Niet alleen natuurlijk, blauwtinten geven ook een moderne uitstraling. Een prachtig voorbeeld in de Lugarde blokhut Genève B45

 • Jotun Demidekk Ultimate beits

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw geschilderde blokhut of tuinhuis is een goede verf of beits de sleutel. Dekkende beits, Demidekk Ultimate, van Jotun gaat 10 tot 12 jaar mee. Jotun Demidekk Ultimate beits laat uw tuinhuis er beter uitzien en garandeert een lange levensduur. Bovendien bestaat het aanbod uit veel verschillende hoogwaardige kleuren om uit te kiezen.


Een buitenkeuken onder uw overkapping

Een buitenkeuken is één van de nieuwste trends en ongetwijfeld de droom van veel mensen voor het ultieme buitenleven. Denk aan een zithoek, grill, koelkast, eettafel en nog veel meer. Overkappingen zijn de beste manier om een buitenkeuken te beschermen. Met een overkapping of een veranda geniet u het hele jaar door van uw buitenkeuken. Overkappingen of een veranda geven schaduw tegen de zon, beschutting tegen neerslag en bieden bescherming tegen wind terwijl u aan het kokkerellen of gezellig aan het tafelen bent.


Blokhutten duiken steeds meer op bij volkstuinen

Een tuinhuisje op de volkstuin is één van de nieuwe trends die we vooral terug zien in grote steden. Huizen met een tuin zijn schaars en duur in grote steden. Mensen zoeken hun toevlucht in een eigen stukje buitenleven: de volkstuin. De regels zijn voor een volkstuin zijn eenvoudig. Een tuinhuisje mag doorgaans niet groter zijn dan 28 m2. Wilt u een tuinhuis kopen voor de volkstuin, bezoek dan onze pagina “blokhut voor volkstuin”. Hier vind u een ruime selectie aan tuinhuisjes die allemaal op maat gemaakt kunnen worden zodat ze niet groter zijn dan 28 m2. Een tuinhuisje op de volkstuin creëert een plek waar uw het gereedschap, tuinmeubelen en andere benodigdheden veilig achter slot en grendel kunt opbergen.


Welke tuinhuis past het beste bij u?

In het grote aanbod aan verschillende tuinhuizen is het gemakkelijk om verward te raken. Welk tuinhuisje past het beste bij mij? Om dit uit te vinden is het belangrijk om uzelf eerst een aantal vragen te stellen.

 • Wat is het budget?

Het is slim om van tevoren een begroting te maken. Houd rekening met alle aspecten bij een tuinhuis kopen, zodat je altijd binnen het budget blijft.

 • Hoeveel ruimte heeft u voor een tuinhuis?

Hoe groot is uw tuin en waar komt het tuinhuis te staan? Houd hierbij rekening met grenzen en de buren.

 • Wat wordt de fundering?

De fundering is essentieel voor de duurzaamheid en levensduur. Meestal wordt er gekozen voor beton of een schroeffundering. Het soort fundering hangt af van de ondergrond waar de blokhut op komt te staan.

Schroeffundering-voor-tuinhuizen-en-blokhutten-Blokhutspecialist.

 • Wat wordt de functie van uw tuinhuis?

Wordt het een schuur, bijvoorbeeld tuinhuis Prima Mark, voor gereedschap en tuinmeubelen? Of een tuinhuis met overkapping voor gezelligheid en ontspanning, een gastenverblijf, tuinkantoor of een garage?

 • Welke duurzame materialen?

Houd bij het kiezen van duurzame materialen rekening met het exterieur van uw woning, stijl van de tuin en persoonlijke wensen.

 • Heeft u elektriciteit en/of water nodig?

Hierbij is het belangrijk dat u rekening houdt met de afstand tot de aansluitingen.

 • Welke look heeft u in gedachten?

Het uiterlijk van uw blokhut of tuinhuis wordt grotendeels bepaald door het type blokhut of tuinhuis: Traditioneel, eigentijds, modern of minimalistisch? Maar vergeet ook niet dat het type dak de uitstraling bepaalt. Voorbeelden van type daken zijn: plat dak, lessenaarsdak, zadeldak, piramidedak, schilddak, mansardedak en wolfskap.

 • Doe-het-zelf of liever montageservice?

Een beetje klusser kan een tuinhuis eenvoudig zelf bouwen. Op onze pagina “blokhut bouwen” vind uw handige videoinstructies om je op weg te helpen. Liever laten bouwen door echte vakmannen? Kies dan voor een montageservice.

Zoals u ziet spelen er veel factoren mee. Wanneer u aan de hand van bovenstaande vragen weet wat u echt wilt, wordt het makkelijker om verschillende tuinhuizen te selecteren en een goede keuze te maken wanneer u een tuinhuis gaat kopen.


Een blokhut koopt u bij de Blokhutspecialist

Bent u op zoek naar blokhut of tuinhuis voor in uw tuin, op de camping of voor bij uw volkstuin? Bij de Blokhutspecialist bent u aan het juiste adres. De Blokhutspecialist heeft een ruim assortiment blokhutten en tuinhuizen. Standaard modellen, maatwerk en meer. Onze deskundige specialisten voorzien u graag van eerlijk advies. Door de jarenlange ervaring weten ze als geen ander wat bij uw tuin past. Zit tussen de standaard modellen niet het droomhuis van uw dromen? Dan gaan we met maatwerk aan de slag of we ontwerpen met onze 3D-configurator de blokhut van jouw dromen. Geheel naar eigen smaak.

De Blokhutspecialist bezorgt bestellingen als bouwpakket door heel Nederland en België. Er wordt een handige bouwtekening meegeleverd zodat de doe-het-zelver direct kan starten met het monteren van zijn bestelling. Liever uitbesteden? Dat kan natuurlijk ook. Ons team bouwspecialisten staat voor u klaar. Onze bouwspecialisten hebben jarenlange ervaring in het monteren van houten bouwwerken, met of zonder fundering.