Fundering

Onze blokhutten, chalets en overkappingen kunnen geplaatst worden op diverse funderingen afhankelijk van de ondergrond. Hieronder een paar voorbeelden / mogelijkheden: 

1. Betonnen opsluitbanden 10x20x100 cm (BxHxL) met daartussen bestrating zoals bijvoorbeeld betontegels 30x30 cm (kunnen wij niet verzorgen).

De beste methode is om deze fundering c.a. 3 à 5 cm hoger te plaatsen als het bestaande straatwerk of maaiveld. Graaf de betonnen opsluitbanden dus c.a. 15 à 17 cm in de grond waarbij de buitenmaat niet breder is dan de funderingsmaat van het bouwwerk. Op deze manier kan er geen water binnendringen onder de wanden door. Het bouwwerk kan direct op deze verharde ondergrond geplaatst worden. Het is dan wel belangrijk dat er altijd een onderbalk (funderingsbalk) als eerste geplaatst wordt om optrekkend vocht in de wanden of staanders te voorkomen. Indien er een houten binnen vloer of vlonder meebesteld is dan wordt deze ook op de verharde ondergrond (tegels) gelegd.

  


2. (Hardhouten) ringbalk incl. vloerbalken gefundeerd op azobé piket palen, betonpoeren, betonblokken of schroeffundering (kunnen wij voor u verzorgen)

De houten constructie zorgt ervoor dat het bouwwerk een stuk hoger als het maaiveld komt te staan. Meestal is dit c.a. 15 à 20 cm hoger. De houten ringbalk + vloerbalken worden gefundeerd door bijvoorbeeld een piket paal (minmaal 70 cm oplopend tot 305 cm), betonpoer die 50 cm ingegraven wordt, een betonblok die op de ondergrond wordt geplaatst of schroeffundering (minimaal 80 cm tot 2000 !! cm), die de grond wordt ingedraaid. Bij de kleine schroefpalen tot 100 cm gebeurt dit handmatig. De overige lengte's wordt gedaan door een speciale machine.

Hieronder laten we verschillende houten funderingen zien wat mogelijk is:

   

   

Schroeffundering (minimaal 80 cm tot 2000 !! cm):

   


Betonpoer 50 cm:

 

 

Hardhouten piket palen (70 cm tot 305 cm):

 

 

3. Betonvloer / betonnen plateau (kunnen wij niet voor u verzorgen).

De dikte van de betonvloer is afhankelijk van het gewicht wat er op de vloer komt te staan. Meestal wordt er een betonvloer gestort van c.a. 15 cm dik met 1 of 2 stalen bouwmatten in de vloer verwerkt. In sommige gevallen wordt er ook een vorstrand gestort bij grote blokhutten met dakpannen. Ook bij deze methode is het belangrijk om de betonvloer niet groter te maken als de funderingsmaat van het bouwwerk en laat je de betonvloer enkele centimeters boven het maaiveld uit komen.