Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een klein, zelfvoorzienend huis. Een blokhut is hier een prima voorbeeld van. Het bevat alle nodige zaken die je van een houten woning mag verwachten, maar is slechts maximaal 50 vierkante meter groot. Door zonnepanelen op het dak van het kleine houten huisje te laten installeren is je Tiny House (deels) zelfvoorzienend in elektriciteit. Een regenwatertank onder of naast het huis vangt regenwater op. Dit kan via een pomp worden hergebruikt voor het toilet, de keuken, de douche en de wasmachine. De tank heeft een inhoud van 3000 tot 5000 liter en heeft een terugslagklep die meegestroomde vervuiling verwijdert. De overstort kan worden aangesloten op het riool of een sloot. Door de zonnepanelen en het hergebruiken van regenwater zorg je dus vanuit je Tiny House voor een beter milieu.  

Een Tiny House wordt meestal gemaakt van natuurlijke producten: hout, riet en kurk. Omdat deze producten niet zwaar zijn, is een betonnen fundering ook niet nodig. Meestal staat een Tiny House op (schroef)palen, wielen of soms op een trailer. Op deze manier kan het houten huisje ook makkelijk verplaatst worden. 

Er zijn ook Tiny Houses die niet verplaatsbaar zijn. Die zijn gebouwd op een vaste fundering. In beide gevallen kunnen de kleine houten huisjes permanent bewoond worden en moeten de bewoners ingeschreven staan bij de Basisregistratie Personen (BRP). De BRP is de databank met persoonsgegevens (zoals naam, geboortedatum, adres) van mensen die in Nederland wonen. De bewoner van een Tiny House is zelf nauw betrokken bij het ontwerp en mogelijk zelfs de bouw van hun blokhut, waardoor bijna ieder huisje uniek is.

Waarom kiezen mensen voor een Tiny House?

De meeste mensen die kiezen voor een Tiny house zijn bewust van het milieu en willen een zo klein mogelijke ecologische footprint achter laten. Bewoners van een Tiny House hebben vaak het verlangen om bij elkaar te wonen. Deels uit praktische overwegingen, zodat men elkaar kan helpen, maar grotendeels vanuit het idee van een deeleconomie: ze delen bijvoorbeeld een auto, gereedschap, een moestuin etc.

Klein hous huisje

Een kleine blokhut kun je prima als Tiny House hebben: blokhutten zijn er in alle formaten. Een blokhut is een klein houten huisje. Je herkent een Blokhut aan de grove houten balken die op elkaar gestapeld zijn. En in elkaar passen door uitsparingen. Het dak hangt over de zijwanden, waardoor die beschermd worden tegen overmatig vocht. Blokhutten zijn robuust, stoer en sfeervol door de dikke balken waaruit ze zijn opgebouwd.

Verschil tussen een small house en een Tiny House

Een Tiny House is meer dan een klein huis. Het is een levensstijl, namelijk een minimalistische, milieuvriendelijke manier van leven. Het is een huis wat heel innovatief is gebouwd. Het streven is om een klimaatneutrale manier van wonen te creëren met een Tiny House. Een gewoon klein huis (small house) is opgebouwd uit steen en beton en vereist een zware fundering. Dat is niet het geval bij een Tiny House. Daarom is een Tiny House ook minder belastend voor de omgeving. Het komt soms ook voor dat Tiny Houses op een trailer worden gebouwd, zodat ze rond kunnen trekken als ze willen verhuizen.

Welk type dak is geschikt voor een blokhut als Tiny house?

Wat voor dak je op je Tiny House legt, is afhankelijk van je budget. Meestal worden metalen dakpanplaten gebruikt. De dakpanplaten zijn duurzamer dan bitumen dakshingles en geven een luxere uitstraling. 

Als je een Tiny House hebt met een plat dak, dan kun je rubber folie gebruiken. Hier kun je ook sedum op laten groeien om zo een prachtig groen dak te creëren. Groene daken zijn steeds populairder. Ze verlengen de levensduur van je dak. Behalve het feit dat dit er mooi uit ziet, is het natuurlijk milieuvriendelijk: planten absorberen CO2-uitstoot en filteren die tot schone lucht. 
Bijkomend voordeel is dat het geluidsisolerend werkt en grote temperatuurschommelingen sterk verkleind. De sedumplanten beschermen het dak, waardoor de dakbedekking veel langer mee gaat. Bedenk wel dat dit soort daken meer onderhoud vragen: je zal bladeren moeten verwijderen, planten voeden en zorgen dat de afvoer van het regenwater goed door blijft lopen. En áls je een keer een daklekkage zou hebben, zal het lek lastiger op te sporen zijn.

Circulair bouwen

Het hout wat wordt gebruikt voor een blokhut als Tiny Houses heeft altijd een FSC-keurmerk. Tiny Houses worden duurzaam gebouwd: er worden vaak tweedehands materialen voor gebruikt. De materialen die zijn gebruikt voor je huisje worden naderhand weer voor iets anders gebruikt. Dat is circulair met andere woorden duurzaam bouwen. Verder worden er in Tiny Houses meestal composttoiletten en hemelwateropvangsysteem gebouwd. Hierdoor wordt het milieu minder belast.

Vergunning voor je blokhut als Tiny House

Ten eerste is een omgevingsvergunning vereist. Deze is aan te vragen bij Omgevingsloket online en wordt afgegeven door de gemeente waarin je jouw Tiny House wilt plaatsen. Je kavel moet natuurlijk wel een woonbestemming hebben. Tiny Houses zijn nog redelijk nieuw in Nederland en de wetgeving hierover is nog volop in ontwikkeling.

De voordelen van een blokhut als Tiny House

Omdat je niet veel ruimte hebt in een Tiny House, zal je afstand moeten doen van spullen. Hiermee creëer je rust en ruimte. Leven in een schone, geordende ruimte creëert ook ruimte in je hoofd. Je zult je al snel energieker en vrolijker voelen. De hedendaagse samenleving is gericht op kapitalisme en consumentisme. Dagelijks worden ons artikelen en diensten opgedrongen die noodzakelijk zouden zijn. Ons leven zou niet compleet zijn zonder het laatste model mobiele telefoon, met de smartwatch bedienbare lampen, het horecamodel koffiezetapparaat en de enorme woonkeuken met kookeiland. Maar hebben we al die spullen daadwerkelijk nodig? We werken ons uit de naad om maar bij te blijven en niet onder te doen voor onze leeftijdsgenoten. Worden we daar echt blijer van? De echte voldoening ligt in tevreden zijn met wat je hebt en genieten van de kleine dingen. Bijvoorbeeld je Blokhut als Tiny House.

Tevredenheid is doorgaans meer bestendig dan geluk en gaat veel minder vaak stuk. Als je tevreden kan zijn met minder spullen, hou je meer geld over voor andere dingen. Je kunt vaker met vakantie. Je kunt het geld steken in je eigen ontwikkeling, door een cursus te gaan volgen of een nieuwe hobby te nemen. En je kunt nog meer genieten van het leven door eens wat vaker uit eten te gaan of een terrasje te doen. Je vaste lasten zijn stukken lager wanneer je in een Tiny House woont, waardoor je ook nog eens iedere maand geld overhoudt. 

Je bent niet veel geld kwijt aan de inrichting en het onderhoud van je blokhut als Tiny House. Dit geld en deze tijd kun je besteden aan vrienden, familie, hobby’s of reizen. Omdat je minihuis zo klein is, ben je ook lekker snel klaar met opruimen en schoonmaken! Je wordt al snel gedisciplineerd in het ordenen van spullen omdat er simpelweg niet veel ruimte is. Je kunt geen dingen laten slingeren of op een hoop gooien, want ze liggen al snel in het zicht. Alles wordt netjes opgeborgen in kastjes en laatjes en dat hou je zo, anders is het geen leven in een Tiny blokhut House!

Wanneer is een houten Tiny House een uitkomst?

  • Als je veel in het buitenland bent voor je werk, is het ideaal om als pied-à-terre een Blokhut als Tiny House te hebben.

  • Als je met spoed woonruimte nodig hebt, is het misschien een optie om een blokhut als Tiny House aan te schaffen. Denk aan mensen die hun woning moeten verlaten door echtscheiding, huiselijk geweld of financiële problemen.

  • Er zijn aanbieders van Tiny Houses die samenwerken met gemeenten om deze mensen aan betaalbare, tijdelijke woonruimte te helpen.

  • Als je een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk wilt achterlaten.

Waar moet je op letten als je in een Blokhut als Tiny House gaat wonen?

Je zult bereid moeten zijn om afscheid te nemen van enkele bezittingen. Je zal wat minimalistischer moeten gaan leven en wat vaker moeten nadenken over nieuwe aankopen, op basis van de beschikbare ruimte. Om het milieu is dat zo slecht nog niet! Ook qua witgoed zal je keuzes moeten maken: maak je plaats voor een wasmachine en een droger of laat je de was aan de lucht drogen. Of breng je het naar de wasserette? Die Amerikaanse koelkast moet waarschijnlijk plaatsmaken voor een tafelmodelkoelkast. Dit zijn allemaal zaken waar je vooraf goed over na moet denken. Maak daarom een lijstje van wat echt belangrijk voor je is. Pas hier het ontwerp op aan van je Tiny Blokhut house.

Ontwerp in 8 simpele stappen de Tiny house van je dromen met onze 3D-configurator

Waar komt je kleine houten huisje te staan?

Omdat Tiny Houses over het algemeen zelfvoorzienend zijn, hoef je niet aangesloten te zijn op het aardgasnet, het waternet en de riolering. Dit geeft je vrijheid om je Tiny House buiten de bebouwde kom neer te zetten, in een meer landelijke omgeving. Let bij het plaatsen van je huisje op de stand van de zon, zeker als je een huisje met een overkapping neerzet. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Als je maximaal wilt genieten van de zon, dan is het zaak om de opening van je overkapping op het zuiden te zetten. Zit je in de ochtend veel buiten, of vaker in de avond? In het eerste geval kies je voor de opening op het (zuid)oosten en in het tweede geval ga je voor het (zuid)westen. Zie je jezelf al zitten, op het terras van je eigen Tiny House?

Wat kost gaat een Tiny Blokhut House jouw ongeveer kosten?

  • Er zijn bouwrijpe kavels te koop voor circa € 25.000,-

  • Als je daar je blokhut als Tiny house op laat bouwen voor bijvoorbeeld € 20.000,-

  • Dan heb je voor minder dan € 60.000,- heb je al een eigen huisje.

  • Als je dat dan wegzet tegen een hypotheekrente van 2% is dat € 1200,- per jaar oftewel € 100,- per maand.

Ben je op zoek naar een houten Tiny House? Laat je dan deskundig adviseren bij de Blokhutspecialist. Neem hier contact met ons op. Of kom langs in onze showroom in Capelle aan den IJssel of Zevenaar