Veel gestelde vragen

Wanden:
 

 1. 1.      Welke wanddikte zijn er?

28mm, 34mm, 44mm, 68mm, dubbelwandig 34mm + 34mm & dubbelwandig 44mm + 44mm.
 

 1. 2.      Wat is het verschil tussen 34mm / 44mm / 68mm?

Bij wanddikte 44mm en 68mm heeft het hout een robuustere uitstraling, isolatiewaarde en meer stevigheid.
 

 1. 3.      Wat is het verschil tussen 34mm + 34mm / 44mm + 44m?

Ook hier zit het verschil in de uitstraling. 44mm+44mm geeft een robuustere uitstraling, isolatiewaarde en meer stevigheid.

4.      Wat is het grootste verschil tussen dubbelwandig en enkelwandig?

Dubbelwandig heeft een spouw van 10cm waarin isolatiemateriaal geplaatst kan worden, dit heeft een enkelwandig huisje niet. Dubbelwandig is geïsoleerd en daarmee alle seizoenen te gebruiken.

5.      Kan een enkelwandige blokhut geisoleerd worden?  Zo ja, hoe?

Ja dat kan, dan worden de “oortjes”die worden voorzien van 6cm isolatiemateriaal. Er komt een frame/geraamte van hout tegen de wand aan met de Z-profielen. Hierdoor kan het hoofdgebouw/houtstapelbouw zijn natuurlijke werking behouden, zonder dat de wandbekleding hier iets mee te maken heeft. De wandbekleding kan ieder soort materiaal.

6.      Wanneer moet ik een dubbeldak nemen?

Wij adviseren een dubbel dak wanneer een tuinhuis dubbelwandig 34mm of 44mm is. Warme lucht stijgt, en de meeste warmte wordt vaak verloren via het dak. Wanneer een klant kiest voor dakpannen of dakpanplaten, dan hoeft een dubbel dak niet perse. Maar dan kun je ook werken met PIR isolatieplaten, waarbij de dakpan of dakpanplaat dan erboven aangebracht wordt.  Bij dakpanplaten heb je te maken met meer gewicht. Daarom moeten de gordingen tegen een kleine meerprijs dikker/verzwaard worden.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________
 

Dak:

7.      Hoe gaat de regen bij een platdak weg?

Een platdak is niet helemaal plat, het loop een beetje schuin af en zo loopt het water weg. Het is niet te zien dat het dak schuin afloopt, dit komt door de boeidelen.
 

 1. 8. Waarvan is EPDM gemaakt?

EPDM is een rubber soort
 

 1. 9.      Welke dakvormen zijn er?

Zadeldak, Platdak, Lessenaarsdak, Drentsekap, Wolfskap, Schilddak en Pyramide dak
 

 1. 10.   Hoe wordt er isolatie geplaatst op een enkeldak?

Als er wordt gekozen voor dakpannen of metalen dakpanplaten kan het daaronder geplaast worden. ( tussen de verhoogde tengels). Tussen het dakbeschot en isolatiemateriaal wordt een dampdoorlatende folie aangebracht. En aan de bovenkant een dampdichte folie.
 

 1. 11.   Wat zijn er voor dakbedekkingen?

Dakshingels, metalen dakpanplaten, dakpannen ( Keramische of Betonnen), EPDM, onduvilla dakpanplaten (bitumen).
 

 1. 12.   Hoe worden dakshingels geplaatst?

Ze worden op het dak gelegd, dan worden ze met spijkers aan het dak bevestigd. Ze liggen over elkaar heen. Er zit een een soort lijmlaagje op de singels dat smelt door de zon waardoor de shingels niet makkelijk kunnen wegwaaien.
 

 1. 13.   Hoe worden dakpannen / metalen dakpanplaten geplaatst?

Eerst wordt de folie geplaatst op het dakbeschot. Daarna komen de panlatten en tengels. De dakpannen worden opgehangen aan de panlatten.
 

 1. 14.   Wat is het verschil tussen keramieke dakpannen en betonnen dakpannen?

Keramieke dakpannen blijven langer mooi omdat een keramische dakpan superhard is gebakken. Hierdoor hecht er minder snel vuil aan de dakpan, en er komt geen vocht in de dakpan omdat het keramisch is. Een betonnen dakpan verkleurt omdat deze onderhevig is aan vocht, en ruw is waardoor vuil makkelijker blijft vaszitten.
 

 1. 15.   Welke kleuren dakshingels zijn er?

Zwart, groen, rood 
 

 1. 16.   Hoe word EPDM dakbedekking afgewerkt?

Met een aluminium daktrim.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________ 


Isolatie:
 

 1. 17.   Hoe wordt het isolatiemateriaal geplaatst in de wanden?

Dit zijn “harde” platen die  in de spouw aangebracht worden. De isolatieplaat wordt met een schroef vastgezet zodat deze niet naar voren kan hellen.
 

 1. 18.   Hoe wordt isolatie op de vloer geplaatst?

De isolatie op de vloer zijn ook harde isolatieplaten. Eerst komt er een dampdichte folie, en dan krijg je de isolatiemateriaal en dan een kleine luchtspouw. De isolatie wordt vaak tussen de funderingsbalken/liggers geplaatst
 

 1. 19.   Wat is goedkoper: Enkeldak met dakpannen/dakpanplaten of een dubbeldak?

Een enkel dak is het goedkoopst, daarna een enkeldak met dakpanplaten. Daarna een dubbel dak, en duurste variant is een Dak met isolatie met dakpannen.
 

 1. 20.   Waar bestaat het isolatiemateriaal uit.

Het isolatiemateriaal bestaat uit Glaswol. Glaswol fungeert goed voor warmte als geluid. Deze platen zijn in verschillende diktes te verkrijgen, te weten : 6cm / 7cm / 10cm dik.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________


Fundering
:

 

 1. 21.   Wat voor mogelijkheden met fundering zijn er?

-        Hardhouten ringbalk + piketten.

-        Betonplaat storten.

-        Betonnen opsluitbanden.

-        Metalen frame op palen of betontegels fundering .
 

 1. 22.   Wat houdt elke soort fundering in?
   

-        Hardhouten ringbalk + piketten

Hierbij wordt een paal/piket van tussen de 1 en 2m in de grond geslagen. Hierop komt dan een hardhouten ringbalk. Die fungeert dan als fundering
 

-        Betonplaat storten

Hierbij wordt er eerst minimaal 10 cm grond weggegraven en vervolgens wordt er aan de randen een mal gemaakt. Vervolgens komt hier een zandlaag van 10 cm in en daarna vloeibaar cement van 10 met wapening. In sommige gevallen wordt de betonplaat totaal 20cm dik. Dit doen we vaak bij een betonplaat waar bijvoorbeeld een auto in komt te staan. Dan heb je ook dubbele wapening. Verstandig is om de betonplaat een paar centimeter hoger dan het maaiveld te laten uitkomen.
 

-        Betonnen opsluitbanden

Dit is de meest gebruikte vorm voor kleinere tuinhuizen. Hierbij wordt een opsluitband/ stoepband geplaatst in een sleuf in de grond. De opsluitbanden zijn in verschillende maten te verkrijgen. Bijvoorbeeld 6cm breed en 20cm diep/hoog, je hebt ze ook breder en dieper. Uiteraard hoe dikker des te beter. Tussen de opsluitbanden heb je te maken met een zandbed, die wordt aangetrild en vervolgens met betontegels opgevuld.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________


Blokhut:
 

 1. 23.   Wat houdt houtstapelbouw in?

Houtstapelbouw is een bouwsysteem waarbij door middel van het opstapelen van de massieve balken een wand ontstaat. Er worden geen schroeven of spijkers gebruikt om de wanden te fixeren. De hoekverbindingen vallen in elkaar door de messing en groef.
 

 1. 24.   Wat houdt paneelbouw in?

Bij paneelbouw wordt er gebruik gemaakt van kant en klare wandpanelen. De wandpelen bestaan uit beplating van bijvoorbeeld geïmpregneerd vuren of red cedar of douglas hout.
 

 1. 25.   Hoe groot zijn de “oortjes”/hoekverbindingen?

-De hoekverbindingen bij een blokhut zijn 8 cm.
 

 1. 26.   Wat is de levertijd?

6 tot 8 weken na orderbevestiging en aanbetaling
 

 1. 27.   Wat voor houtsoorten zijn er in houtstapelbouw?

Vuren hout
 

 1. 28.   Wat voor soorten dakgoten zijn er?

PVC dakgoot en Zinken dakgoot
 

 1. 29.   Wat is een draaikiep raam?

Een raam dat op 2 manieren kan openen, (open draaien en kiepen.)
 

 1. 30.   Wat voor deuren zijn er, qua houtsoort?

Vurenhout en hardhout en meranti hout.
 

 1. 31.   Is het makkelijk zelf te monteren?

Ja, bij houtstapelbouw is het mogelijk om zelf te monteren.
 

 1. 32.   Wat zijn betonpoeren?

Betonpoeren fungeren als een fundament voor staanders in een tuinhuis. De betonpoer heeft een stelschroef waardoor bij verzakking de staander omhoog gezet kan worden.
 

 1. 33.   Welke soorten hout zijn er voor de vlonder onder een overkapping/luifel?

-        Geimpregneerd vuren / hardhout/ Douglas hout 
 

 1. 34.   Hoe wordt een vloer geplaatst?

Een vloer wordt altijd geplaatst op een balksysteem waardoor de vloerpanelen “zwevend” wordt geplaatst.
 

 1. 35.   Wat zijn rabatdelen?

Dit kan geleverd worden in overhangend rabat of zweeds rabat (gepotdekseld)
 

 1. 36.   Wat zijn gordingen?

De balken waar het dakbeschot op wordt vastgemaakt.
 

 1. 37.   Wat betekent de nokhoogte?

Het hoogste punt van het dak
 

 1. 38.   Hoe wordt een huisje geleverd?

Als een groot bouwpakket verpakt op een grote pallet. De pallet is gesealed in plastic. Een tuinhuis bestaat uit meerder pakketten i.v.m. het verdelen van het gewicht.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________


Impregneren:
 

 1. 39.   Wat is impregneren?

Bij impregnatie van hout wordt het hout voorbehandeld met een chemisch product, die bestaat uit staal en verf. De impregnatie dringt tot een paar millimeter in het hout.
 

 1. 40.   Wat is dompel impregnatie?

Bij dompel wordt het houtpakket in een bad gedompeld. Hier blijft het een tijdje in. Het hout kan nu zoveel mogelijk impregneermiddel opnemen, vers hout is vochtig dus het hout neemt niet veel impregneermiddeel op. De kwaliteit hangt dus af van het vochtgehalte in het hout.
 

 1. 41.   Wat is druk impregnatie?

Bij drukimpregnatie wordt het impregneermiddel in het hout geperst. Dit gebeurd in een grote ketel. De ketel word vacuum getrokken, dan wordt het impregneermiddel erbij gedaan. Als de ketel vol is wordt er druk opgezet. Dit wordt door een computer geregeld. Daarna heeft het houtpakket een flinke droogtijd nodig. Een husije van 19mm en 28mm heeft een droogtijd van 4 á 5 weken. Een blokhut van bijv. 44mm heeft een droogtijd van ong. 7 á 10 weken.
 

 1. 42.   Wat is de levertijd als het geïmpregneerd wordt?

Ligt aan de wanddikte van het huisje, 28 mm = c.a. 4 á 5 weken.

Blokhut van 34mm / 44mm enz. = c.a. 7 á 10 weken.
 

 1. 43.   Kan ik het huisje nog schilderen als het ook geïmpregneerd is?

Ja het huisje kan nog geschilderd / gebeitst worden.